Sunday, July 11, 2010

Thassos by car - tips and tricks :)

Credeti-ma, Thassos merita sutele de kilometri de sosea pana acolo :) A fost o vacanta superba si plina de aventuri. Fiind prima data cand am facut drumul pana acolo cu masina, dar si prima data in Grecia ca turist (am mai fost la Atena, dar cu avionul si in conditii speciale :) ), am adunat cateva lucruri pe care mi-ar fi placut sa le stiu inainte :p

1. Daca vreti liniste, o mare limpede si superba, o plaja cu nisip fin si aglomeratie moderata, mergeti in Thassos, clar. Eu am fost in Skala Panagia, un loc superb intre munti, coborand in trepte pana la mare. Priceless, va zic.
2.Daca plecati prin Bulgaria:
- GPS-ul va poate ghida gresit. Desi am pus o harta cu update-urile la zi, pe noi ne-a dus pe un drum care nu mai era circulat de niste zeci de ani. Iarba apocaliptica crestea printre crapaturile asfaltului... credeti-ma, nu vreti sa treceti pe acolo :)
- benzinariile OMV sunt minunate pentru drumurile lungi cu masina, dar in Bulgaria NICI UN LUCRATOR de la vreo astfel de benzinarie NU STIE ENGLEZA!
- marea parte a drumurilor sunt relativ proaste. Luati-o incet :)
3.Odata trecuti granita in Grecia:
- nu platiti vigneta. Cu toate astea, drumurile sunt bune, motorways la tot pasul.
- NU AU CONCEPTUL DE BENZINARIE :D adica da, pompe de benzina gasiti. Dar atat. Nu au toalete (sau, daca au, sunt destul de ne-ok), nu prea au gustari sau alte minuni paradisiace pe care le-ati gasi in OMV-urile de mai sus :) Asadar, pregatiti provizii din timp.

Am ajuns la ferry-boat-ul din Keramoti, spre Thassos. Dimineata e din 30 in 30 mins, seara din ora in ora. Pretty smooth, un spectacol drumul de 40 de minute. O gasca de pescarusi a insotit ferry-ul pe toata ruta, zburand planat la nivelul puntii cu pasageri :)

Drumul catre nord-est, catre Skala Panagia, este superb. Sau, ma rog, in functie de sofer si pasager, un dezastru :) e numai serpentine si pante incredibil de inclinate, dar cand padurea se descopera sa lase loc privelistii catre mare...uiti tot :D

Faceti turul insulei Thassos. Fara oprire sau graba, nu cred ca sunt mai mult de 60-75 mins cu masina. Dar daca va duceti in jurul pranzului (cand oricum nu e recomandat sa stai pe plaja :)), opriti-va pentru dejun la Potos, in restaurantul Michalis. Mancarea greceasca este de senzatie (incercati Stifado), iar cei de la restaurant te coplesesc cu atentie (gustari si desert din partea casei, de pilda). A, ospatarii nu prea stiu engleza :D, dar cui ii trebuie cuvinte?! :p

Asa, inca ceva important: cand faceti rezervare de camera de hotel, intrebati absolut orice detaliu va trece prin minte, pentru ca nu stii ce surprize te asteapta. De pilda, am avut o camera superba, cu vedere la mare and all, dar cei "numai 200 m pana la plaja" erau intr-o panta criminal de inclinata. Si hai, ca la coborat e simplu, dar la urcat... :)

Mie mi-a placut maxim vacanta asta. Enjoy yours :)

Am pus poze pe Facebook :)

1 comment:

Bazilide said...

Frumoasa Grecia. Cel mai bun drum e tot prin Sofia. Chiar daca este cu 30-40 de km mai lung sunt putine sanse sa te incurci.
Daca esti inca in Thasos, e musai sa mergi la plaja la Macriamos, este suberb.